poslovna inteligencija, bi

Poslovna inteligencija (Business Intelligence – BI) je skup procesa i tehnologija koje pretvaraju sirove podatke u značajne informacije koje pokreću profitabilne poslovne akcije. To je paket softvera i usluga za pretvaranje podataka u djelotvornu inteligenciju i znanje.

      Poslovna inteligencija (BI) ima izravan utjecaj na strateške, taktičke i operativne poslovne odluke neke tvrtke ili organizacije. Isto tako, podržava donošenje odluka zasnovanih na činjenicama pomoću podataka, a ne pretpostavki i osjećaja. BI alati vrše analizu podataka i izrađuju izvješća, sažetke, nadzorne ploče, mape i grafove kako bi korisnicima pružili detaljnu inteligenciju o prirodi posla – te im olakšali odluku koje da korake poduzmu za što uspješniji rad.

Poslovna inteligencija pomaže da tvrtke imaju višestruke koristi:

 • bolja kontrola resursa tvrtke
 • bolja marketinška strategija
 • smanjenje troškova u procesima
 • poboljšanje workflowa
 • poboljšanje proizvoda ili usluga koji se prodaju
 • smanjenje nepotrebnih zaliha
 • komercijalna poboljšanja
 • pa čak i novi izvori prihoda.

Nema sumnje da je nekim organizacijama i tvrtkama BI od neophodne važnosti. Jeste li i Vi među njima? Prije donošenja ove odluke rukovoditelji si najprije moraju postaviti važno pitanje:

Koji su znakovi koji mi govore da mi zapravo treba sustav-rješenje kad je u pitanju poslovna inteligencija?

 1. Postoje problemi s pronalaskom i prepoznavanjem važnih informacija

Iz dana u dan vaša tvrtka možda dobro funkcionira. Svi zahtjevi za potrebnim podacima od strane zaposlenika ii klijenata zadovoljavaju se u dovoljnoj mjeri. Međutim, kada je riječ o strateškim informacijama koje nadilaze dnevne operativne potrebe – njih nigdje nema.

Važna izvješća o statistici prodaje, analizi troškova i zasićenosti regionalnog tržišta moraju se “loviti” i sakupljati s različitih mjesta u cijelom sustavu. Donošenje poslovne odluke na temelju analize podataka je teško i dugotrajno jer prvo treba sakupiti sve informacije iz različitih izvora (i različitih zaposlenika). Odugovlačenje i kašnjenje ugrožava učinkovito izvršavanje kritičnih ili vremenski osjetljivih odluka. BI rješenja osmišljena su tako da vam sve te odgovore pružaju brzo i kvalitetno – stalno su vam na dohvat ruke točno kad je to potrebno.

 1. Priprema izvještaja je naporna i složena

Istraživanja su pokazala da čak 35 posto informacija u nekoj proračunskoj tablici na kojoj radi već i samo jedan zaposlenik (a kamo i više njih) može biti pogrešno (stvar nepažnje, manjka vremena ili generalne nezainteresiranosti). Izvješća stvorena “ručnim” izvlačenjem podataka iz proračunskih tablica mogu biti manjkava, neprecizna i netočna te svakako manje poželjna pri donošenju ključnih strateških odluka. Osim toga, izvješća koja su stvorena djelomično ili potpuno ručnim metodama oduzimaju puno vremena. Moderna BI rješenja automatski stvaraju i isporučuju izvješća u stvarnom vremenu precizno i učinkovito, omogućujući rukovoditeljima donošenje najboljih odluka za njihovo poslovanje.

 1. Analitika unutar tvrtke praktički ne postoji

Trenutno nemate nikakav ili imate loš alat za analizu podataka koji ne obavlja posao kako treba. Ogromne količine podataka koje se generiraju u vašem poduzeću mogu biti zlatni rudnik informacija – ali samo ako ih se može prikupiti, organizirati i analizirati. BI softver, u potpunosti integriran s tehnologijama velikih podataka, može riješiti sve ove probleme i dati vam sve informacije koje su potrebne za donošenje različitih strateških poslovnih odluka.

poslovna inteligencija, bi

4. Čini se da je konkurencija uvijek korak ispred

Jednostavni sustav proračunskih tablica i obični alati za izvještavanje, kada je u pitanju korištenje ključnih informacija, u najboljem su slučaju inferiorni u nadmetanju sa suparničkim tvrtkama koje su možda veće i bolje se financiraju. Ako se čini da je vaša konkurencija uvijek korak ispred, najbolji način za izjednačavanje šansi je donošenje boljih poslovnih odluka od njih. Naravno, to je očito. Ali, ono što mnoge tvrtke ili nisu svjesne ili ignoriraju – jest da su vam za donošenje boljih odluka potrebne bolje i točnije informacije.

Jedna od primarnih prednosti primjene softvera za poslovnu inteligenciju je prepoznavanje obrazaca i trendova u sirovim podacima generiranim iz svakodnevnog poslovanja. Kad se rukovoditeljima u vašoj tvrtki daju ove dragocjene informacije, oni tada imaju točne podatke proizašle iz precizne analitike na temelju kojih mogu planirati svoje daljnje korake (razvoj poslovanja, marketing, odnose s klijentima, financije…).

Poslovna inteligencija za strateško usmjeravanje može imati trenutni učinak na poboljšanje poslovanja, dajući prednost vašoj organizaciji i kod pozicioniranja protiv poslovnih konkurenata.

5. Pogreške između strateških ciljeva i operativnih radnji

Veliki problem mnogih tvrtki (osobito većih, ali i srednjih i manjih) je kohezija. Jednostavno rečeno, lijeva ruka ne zna što radi desna ruka. Zvuči li ovo poznato? Je li vaša organizacija podijeljena na odjele za koje se čini da ne rade kao jedinstvena, kohezivna jedinica? Kada jedan odjel ne razmatra ili čak ne zna organizacijske smjernice kojih se drugi odjel drži, to može značiti katastrofu kada je riječ o provedbi strateških ciljeva. Ovakva situacija dovodi do puno pogrešnih koraka i okrivljavanja jedni drugih.

Srećom, kvalitetan BI sustav je odgovor. Uz BI ključno osoblje ima informacije pa može koordinirati i izvršavati važne odluke usmjerene ostvarivanju ciljeva i direktiva za cijelu tvrtku. To je zato što svi istodobno imaju pristup potrebnim informacijama. BI sustav je glavna žarišna točka svih strateških ciljeva, a potrebne operativne radnje koje su potrebne filtriraju se kroz sustav, sve do odjela, pa čak i na terenu.

Kako vam HIVERGEN BI može pomoći istaknuti se na tržištu

Kvalitetno rješenje, kad je u pitanju poslovna inteligencija, ulaganje je koje tvrtke više ne mogu zanemarivati. To više nije luksuz, kao što je bio u prošlosti. Poslovna inteligancija je u današnje vrijeme nužan, osobito ako tvrtka želi što brže i kvalitetnije napredovati, i želi steknuti prednost, što je moguće čak i kada je konkurent veći i bolje se “ukorijenio” na određenom tržištu.

HIVERGEN BI je upravo takav programa koji nudi rješenje za sve ove probleme. To je softver za izradu izvještaja na temelju Vaših već postojećih podataka. Hivergen se spaja na Vaše baze podataka, dok je za dobivanje svih izvještaja potreban samo jedan klik.

 

Kvaliteta sustava leži u njegovoj jednostavnosti, prilagodbi i brzini.

Prednost HIVERGENA je u tome što uprava poduzeća ima bolju kontrolu jer su sve informacije dostupne odmah, u svakom trenutku kada su potrebne. Neki od izvještaja do kojih možete doći u željenom trenutku su razne analize prodaje ili računovodstvenih informacija po mnogim kriterijima, usporedbe prema vremenskim periodima, pregled dugovanja i potraživanja te mnogi drugi.

poslovna inteligencija, bi

Primjeri izvještaja naših korisnika:

 • analiza prodaje i usporedba po mjesecima, analiza prodaje po regijama,
 • analiza prodaje po godinama i kvartalima, analiza planirano/ostvareno
 • analiza prodaje po partnerima, analiza prodaje po proizvodima, analiza prodaje po grupama proizvoda
 • analiza nesukladnosti, analiza nabavnih i prodajnih cijena, kontrola i analiza radnih naloga i sl.

Hivergen krasi prilagodba trenutnom poslovanju, jednostavnost i brzina izvršavanja zadataka i prijenos podataka, a informacije se prezentiraju na odgovarajući način.

Želite isprobati kako HIVERGEN funkcionira i saznati točno kako vam može pomoći olakšati poslovanje?

Kontaktirajte nas i prijavite se za potpuno BESPLATNU prezentaciju!