BI sustav u financijskom sektoru

Oduvijek znamo da sustav za poslovno izvještavanje donosi koristi u svakoj industriji, no kako djeluje na bankarski i financijski sektor, prava je nepoznanica

“Banke žele koristiti podatke o korisnicima na razini proizvoda, aktivnost kanala i profitabilnost kako bi poboljšali ciljanje mrežnih kampanja i učinili aplikacije i financiranje procesa više jednostavnijim i učinkovitijima”, navodi se u istraživanju.

Nedavno provedena istraživanja pokazuju da u sektoru financija, poslovna inteligencija postaje sve popularnija. Prema tome, mnoge bankarske i financijske institucije mogu imati značajne koristi od implementacije BI rješenja.
Koristeći BI rješenje za analizu organizacijskih podataka, banke mogu poboljšati i pojednostaviti operativne učinkovitosti i to ne samo na način da podupiru prodajne i marketinške strategije i bolje razvijaju programe usluga korisnicima nego i ublažavaju rizik, razvijanjem prikladnijih procesa upravljanja rizicima.

Čemu i zašto?

Opće je poznata činjenica da banke i financijske institucije koriste masivnu količinu podataka, što je za BI iznimno korisno. Prema tome, poslovna inteligencija odgovorna je za poboljšanje bankovnih operacija kao što su prepoznavanje obrazaca, analiziranje veza, rješavanje problema u stvarnom vremenu i drugo. Mnoge financijske institucije već su počele koristiti BI tehnologiju, međutim, njezin puni potencijal tek treba otkriti.

Sustav za poslovnu inteligenciju primjenjuje se u bankarskom i financijskom sektoru kako bi se poboljšale usluge koje oni nude, odnosno za:

 

  • Praćenje dnevnih transakcija u bankama i financijskim institucijama
  • Dobivanje uvida u strategije koje koristi organizacija i definiranje propusta
  • Identifikaciju različitih oblika konkurencije s kojima se organizacije suočavaju
  • Pružanje raznih rješenja za organizaciju preko različitih BI tehnika

Kako izgleda budućnost?

Istraživanja pokazuju da preko 70 % banaka još uvijek ne koristi poslovnu inteligenciju. Donosi li budućnost pozitivne promjene?

U bankarskom sektoru svakako postoji veliki opseg za uvođenje poslovne inteligencije, međutim ovakve mogućnosti još su neotkrivene. Kako bi se ostalo ispred konkurencije na dugoročno vrijeme, BI rješenja su korisna za banke jer im omogućuju otkrivanje prijevara, ublažavanje rizika, smanjenja troškova i mnogo toga. Dok su moderni potrošači već izloženi poslovnoj inteligenciji kroz e-trgovinu i slično, tako se i u bankarskom i financijskom sektoru očekuje pojava novih iskustva uz BI rješenja.

Uskoro ulazimo u svijet gdje će sve banke i financijske institucije iskoristiti nadmoć poslovne inteligencije.

Budite prvi među njima!