Hivergen DMS

Arhiviranje poslovne dokumentacije

prilagodba vašem poduzeću

Omogućena jednostavna izrada digitalne arhive dokumenata koju svako poduzeće može prilagoditi prema svom načinu poslovanja.

svi dokumenti dostupni na klik

Dokumenti se nalaze na jednom mjestu do kojeg je moguće doći s bilo koje lokacije. Dokument je gotovo pa nemoguće izgubiti.

štedi vrijeme i novac

Mogućnost ostvarenja brojnih direktnih i indirektnih ušteda novca i vremena potrebno za pretraživanje dokumenata.

upravljanje dokumentima

Izrada digitalnih arhivskih mapa, od računa, ugovora, slika pa do zahtjeva i radnih naloga, nikad nije bila jednostavnija.

upoznajte hivergen dms

Ukoliko ste zainteresirani za upoznavanje rada Hivergen DMS sustava, odaberite plan koji Vam najviše odgovara. Sve prezentacije su besplatne.

Demo

Jednokratno

 • Video prezentacije
 • 5 besplatnih tutorijala
 • 60 minuta sadržaja
 • Mogućnost upita

Webinar

Jednokratno

 • Skype komunikacija
 • Pregled vaših podataka
 • Do 120 minuta
 • Mogućnost upita

Live

jednokratno

 • Nad vašim podacima
 • Na vašoj lokaciji
 • Neograničeno vrijeme
 • Mogućnost upita

ODGOVORI NA ČESTA PITANJA

Sustavom za upravljanje dokumentima možemo nazvati svaki sustav koji vodi određene procese nad dokumentima a u svhru njihove organizacije. Tako i sam DMS možemo pronaći pod različitim nazivima i oblicima izvedbe:
– Sustav za upravljanje dokumentima (dokumentacijom)
– Arhiva dokumenata
– Document flow (tijek dokumenata, Workflow)
– Upravljanje znanjem
– Upravljanje kvalitetom

Osnovni dio digitalnog upravljanja dokumentima je konverzija papirnatih dokumenata u datoteke na računalu. Jednom na računalu, a time i u mreži računala, ti dokumenti su dostupni bez većeg truda u sekundi. Tisuće organizacija u svijetu svakodnevno koriste sustave za upravljanje dokumentacijom (document management system) umjesto papirnatih arhiva. Razlog za tu promjenu je jednostavan:
– Sprečava gubitak podataka
– Smanjuje potrebu za prostorom
– Olakšava upravljanje dokumentima
– Brzo pronalaženje dokumenata
– Dokumenti su centralno dostupni
– Uredsko poslovanje je znatno transparentnije

Dokumenti se skeniraju ili se učitavaju elektronski dokumenti (e dokumenti). Sustav sprema te datoteke na disk ili sustav diskova a korisnik tada indeksira dokument. Indeksiranje je opisivanje dokumenta pojmovima prema kojima će ti dokumenti kasnije biti pretraživi. Za pristup dokumentima koristi se tražilica koja je ugrađena u sustav.  Koji dokumenti mogu biti pročitani i koje akcije se mogu vršiti nad njima ovisi o pravima koje je korisniku ili grupi korisnika dodijelio administrator.

Kompletan DMS sastoji se od pet najbitnijih elemenata:
– Skeniranje: Napredak na polju tehnologije skeniranja omogućuje brzo, jednostavno i jeftino skeniranje.
– Pohrana: Sustav za pohranu osigurava dokumente od gubitka a također se može nadograđivati dodatnim kapacitetom.
– Indeksiranje: Omogućava dobar opis dokumenata i brz i jednostavan budući pristup.
– Dohvat: Sustav vodi evidenciju o rasporedu datoteka na mediju i omogućuje brz dohvat pomoću indeksa.
– Pristup: Dokumenti moraju biti dostupni onima koji ih trebaju a pristup ograničen na autorizirane korisnike. Dobar sistem omogućava pristup bilo s radnog mjesta, bilo preko interneta.

Server: Windows server (2003, 2008)
Klijent: Windows XP, Windows Vista, Windows 7

Microsoft SQL server full ili Express edition, Oracle

kada u kontekstu informacijskog sustava govorimo o dokumentu, pod tim izrazom podrazumijevamo datoteku ili niz logički povezanih datoteka koje su pohranjene pod zajedničkim opisom. Ovisno o potrebama korisnika, opis tj. opisna polja mogu se proizvoljno definirati kako bi se dokument mogao što preciznije opisati i kasnije lakše pronaći.

Crno-bijeli dokumenti se spremaju u TIF formatu a dokumenti u boji u JPG (kompresija s gubitkom) ili PNG (bez gubitaka). Ukoliko u sustavu već postoje elektronski dokumenti oni ostaju u istom formatu.
Sustav može prikazati gotovo sve slikovne formate a svi ostali otvaraju se proizvoljnom vanjskom aplikacijom.

Datoteke kojima se pristupa kroz sustav zapravo su pohranjene na serveru, a u bazi podataka nalaze se samo metapodaci (tj. sadržaj opisnih polja) koji zauzimaju jako malo prostora. Stoga se baza puni jako sporo čak i kod velike količine dokumenata.

Full text pretraživanje odnosi se na pretraživanje dokumenata po sadržaju. Kao rezultat pretraživanja pojavljuju se svi dokumenti koji u sadržaju datoteka imaju traženu riječ ili izraz. Kad se dokument otvori, datoteke koje sadrže traženu riječ ili izraz označene su zelenom bojom. Kod pretraživanja je moguće koristiti i logičke operatore AND, OR i NOT te navodnike za traženje konkretnog izraza.
full text pretraživanje uz aktualnu verziju pretražuje i  sve pohranjene verzije dokumenata , dakle iako je traženi izraz jednom prilikom obrisan iz dokumenta, svejedno će se pojaviti u rezultatima pretraživanja, budući da sve verzije dokumenta ostaju u sustavu.

Da, web verziju koristi velika većina korisnika. Windows verzija je potrebna samo za administraciju, svi ostali korisnici mogu koristiti samo web verziju ako to žele. Prednost takvog načina rada je višestruka:

 • nije potrebna nikakva instalacija
 • korisniku je potreban samo web pretraživač
 • nije važno na kojem operativnom sistemu korisnik radi
 • pristup sa udaljenih lokacija – npr. rad od kuće

Zanima vas sve vezano uz DMS, a ne znate koga bi pitali? Kontaktirajte nas