Rad od kuće
Iako se ponekad čini kao da se gotovo svaki dan u godini obilježava nešto, 22. travnja je ipak poseban datum jer to je dan posvećen našoj planeti Zemlji. Složit ćemo se svi da je naša planeta nešto najvrjednije što posjedujemo, iako se često ne ponašamo tako. Ipak, svjetska korona kriza dala je priliku Zemlji da malo odahne i regenerira se.

Ako ste pratili vijesti onda znate da je, koliko god ovo zatvaranje u vlastite domove i socijalno distanciranje bilo neugodno, ipak bilo nekih pozitivnih strana svega toga. U Kini i Italiji zrak je čišći nego je bio desetljećima. Kanal u Veneciji bistro je čist i ribe su se vratile. I u brojnim drugim svjetskim gradovima smoga više nema, a značajno su smanjene i globalne emisije ugljika.

Koronavirus koji je izazvao zapanjujuće zaustavljanje gospodarskih aktivnosti doveo je i do drastičnog smanjenja upotrebe fosilnih goriva. I sada znamo da i rad od kuće može značajno utjecati na klimatske promjene.

Kako nemamo konkretne podatke za našu državu, poslužit ćemo se podacima nedavnog američkog istraživanja, točnije konzultantske tvrtka Global Workplace Analytics (GWA) koja je skupila brojne podatke i dala sveobuhvatnu sliku rada od kuće i na daljinu.

Evo što su ustanovili:

 • redovne mogućnosti rada od kuće kod kuće porasle su za 173% od 2005. godine. To je 11% brže od rasta ukupne radne snage.
 • u odnosu na prije pet godina 40% više poslodavaca nudi neke mogućnosti rada od kuće za stalno zaposlene – i te brojke stalno rastu
 • više od 60% radne snage traži posao koji se u određenoj mjeri može obavljati na daljinu
 • između 80% i 90% radne snage želi raditi na daljinu barem povremeno.

Rad od kuće
Kako rad od kuće utječe na okoliš?

No, vratimo se mi na poveznicu rada od daljine i čuvanja okoliša. U 2017. godini provedeno je istraživanje u suradnji s Global Workforce Analyticsom koje je procijenilo utjecaj rada od kuće na klimatske promjene. Obuhvaćeno je bilo nevjerojatnih 3,9 milijuna osoba koje su najmanje 50% svog vremena provele radeći na daljinu.

Prema studiji – rad od kuće imao je sljedeće posljedice:

 • 530 milijuna manje putovanja vozilima i 7,8 milijardi manje pređenih kilometara
 • ušteda u iznosu od 498 milijuna dolara radi manje prometnih nesreća
 • gotovo milijardu dolara uštede nafte zbog smanjenja potrošnje benzina.

Kako se tehnologija sve više razvija i svijet sve više povezuje, sve više poduzeća usvaja rad na daljinu i odmiče se od tradicionalnog modela zapošljavanja. I iz dobrih razloga.

Zaposlenici vole rad od kuće jer im to pruža krajnju fleksibilnost (da sami rasporede svoje privatne i poslovne obaveze), veću produktivnost i osjećaj povjerenja od strane šefa. A i poslodavcima ovo odgovara jer se smanjuju troškovi mogućeg iznajmljivanja ureda, parkinga, komunalnih troškova, uredskih potrepština

Sve je jasnije da je rad od kuće, barem u dijelu radnog tjedna, nešto što će postati posve normalno. Bez obzira na motive, rad na daljinu očito može veoma pozitivno utjecati i na naše okruženje. Zaštita okoliša možda nije glavni razlog zbog kojeg ljudi žele raditi od kuće ili zbog kojeg poslodavci dopuštaju rad na daljinu, ali i to, sada to jasno vidimo, ima važan utjecaj na očuvanje okoliša: očuvanje energije, smanjenje potrošnje goriva i zagađenja.

Rad od kuće
Idealno rješenje za efikasan rad od kuće
A sad… kako najlakše prilagoditi svoju tvrtku radu od kuće?
Rad od kuće je rješenje za mnoge poslovne sredine u ovoj situaciji. Za to je potreban sustav koji će udaljenim pristupom omogućiti zaposleniku da obavlja svoje svakodnevne zadatke od kuće. HIVERGEN je sustav u kojemu se kreiraju digitalne evidencije dokumenata koje se koriste kod poslovanja, automatiziraju se procesi odobravanja i kreira jednostavni sustav za izvještavanje.
Poslovne aktivnosti moguće je obavljati iz vlastitog doma koje funkcioniraju na isti način kao da je zaposlenik na poslu u uredu. Efikasnost radne sredine ne bi smjela biti upitna uz menadžment koji organizira, motivira i kontrolira rad zaposlenika.
Dokumenti u evidencijama nalaze se na jednom mjestu, dostupni su „na klik“, uredno i ažurno su posloženi u baze dokumenata i spremni su za brže donošenje odluka. Dokumente je skoro nemoguće izgubiti i dostupni su s bilo koje lokacije.
hivergen infografika
Hivergen sustav se prilagođava samoj organizaciji, a postojeći poslovni procesi se digitaliziraju čime je omogućeno lakše upravljanje i kontrola poslovanja. Sustav prati svaki korak koji korisnik odradi u sustavu.
Voditelji mogu jednostavno:

 • delegirati zadatke
 • pratiti zaposlenike što rade
 • koji zadatak su odradili
 • kojemu dokumentu su pristupili u kojem vremenskom periodu
 • a i mogu se urediti prava korisnika prema kojima on vidi samo onaj dio dokumentacije koji je vezan uz njegovo obavljanje zadataka.

Hivergen sustav, uz programske alate za komunikaciju (e-mail, Skype, Zoom ili sl.), pristup ERP (samo za određene korisnike) omogućuje redovno poslovanje s radnicima koji rade od kuće.
informacija je bitna
INPRO podrška vam stoji na raspolaganju za uvođenje sustava, povezivanje s vašim serverima u uredu i savjete o načinima rada.
Pred nama su teška vremena, no zajedno ih možemo “prebroditi”, a Hivergen vam može znatno pomoći u upravljanju poslovanjem.
Želite isprobati kako HIVERGEN funkcionira i saznati točno kako vam može pomoći olakšati poslovanje?

 

Kontaktirajte nas i prijavite se za potpuno BESPLATNU prezentaciju!