upravljanje poslovnim procesima, bpm, workflow

U poslu vas strast i proaktivnost mogu “pogurati” samo dio puta. Kako biste mogli uspješno voditi svoju tvrtku potrebno vam je i nešto što će pomoći s kontrolom troškova, održavanjem idealne razine produktivnosti i održavanjem kvalitete korisničkog iskustva koje pružate. Za to je potrebno upravljanje poslovnim procesima koje će pomoći u osmišljavanju idealnog workflowa u skladu s vašim kratkoročnim i dugoročnim ciljevima.

      Kako bi postala i ostala uspješna i konkurentna, poduzeća moraju kontinuirano poboljšavati svoje procese. U suprotnom će ih vjerojatno zadesiti veći troškovi, sve manji prihodi, manje motivirani zaposlenici i manje zadovoljni kupci.

       Softver za upravljanje poslovnim procesima (Business Process Management – BPM) dizajniran je za olakšavanje i učinkovitije upravljanje svime čime se bavite, a trebao bi i služiti kao izvor za suradnju svih članova tima. Softverski programi za upravljanje poslovnim procesima trebali bi biti učinkoviti, djelotvorni i pružiti kvalitetno zadovoljstvo svim članovima tima koji koriste program.

Za one koji razmišljaju o ulaganju u ovakav softver, donosimo nekoliko razloga zašto je vašoj tvrtki uopće potrebno upravljanje poslovnim procesima…

Što je BPM i čemu služi?

Unutar svake organizacije postoje uobičajeni poslovni procesi osmišljeni da ispune ciljeve. Međutim, iz bilo kojeg broja razloga, neki procesi mogu biti spori, neučinkoviti, nepouzdani, duplicirani i suvišni. BPM izlaže sve ove procese novom nadzoru, koristeći modele, mjerne podatke i analize za izradu procjena i utvrđivanje potrebnih poboljšanja koja će proizvesti bolje performanse. Kada implementiraju nove procese, tvrtke mogu koristiti BPM kako bi osigurale da se ti procesi glatko integriraju i ispravno funkcioniraju.

Evo jednostavnog objašnjenja: zamislite tvrtku kao motor, a BPM kao alat za fino podešavanje svake komponente tog motora kako bi se postigle maksimalne performanse.

upravljanje poslovnim procesima, bpm, workflow

Koje su glavne prednosti i na što treba paziti kod odabira BPM softvera?

Jednostavno rečeno, BPM program omogućuje tvrtkama da odrade više uz veću kvalitetu i manje napora. To je posebno korisno za startupe i druge tvrtke suočene s ograničenim proračunima koji moraju brzo doći do profitabilnosti.

Specifične koristi BPM-a za tvrtke dijele se u tri glavne kategorije:

 •        Efikasnost/Učinkovitost. Mnogi su procesi često ispunjeni traćenjem vremena i resursa zbog niza čimbenika kao što su neprecizan rad zaposlenika, loša primopredaja između odjela i općenita nemogućnost efikasnog praćenja ukupnog napretka. Nova analiza raznih procesa u tvrtkama pomaže da se prepoznaju i eliminiraju te neučinkovitosti.
 •        Efektivnost/Djelotvornost. Koja je razlika od efikasnosti? Razlika se može sažeti kratko i slatko – biti efektivan znači raditi ispravne stvari, dok se efikasnost odnosi na ispravno obavljanje stvari. Jednom kada postupak postane efikasniji, BPM se tada može koristiti da bi taj proces bio efektivniji (djelotvorniji). Među mnogim prednostima veće djelotvornosti procesa je sposobnost bržeg i kvalitetnijeg rukovanja iznimkama, sposobnost donošenja boljih, informiranijih odluka i sposobnost dosljednog izvršavanja, što je ključno za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kada se svi procesi efektivno odvijaju i kada su usklađeni s korporativnim strategijama i ciljevima, tvrtke postaju profitabilnije i konkurentnije.
 •        Agilnost. U današnjem ultra-konkurentnom poslovnom svijetu potreba da tvrtka bude agilna važnija je nego ikad prije. Ustvari, tvrtke sa zastarjelim, nefleksibilnim procesima će nazadovati i konkurencija će ih “prešišati”. Potreba za promjenom može doći s bilo kojeg mjesta, kako unutar tako i izvan organizacije. Nove prilike mogu zahtijevati promjene kako bi ih se iskoristilo na najbolji način. I zbog novih poslovnih partnera ili kupaca može doći do potrebnih promjena kako bi se prilagodili njihovom drugačijem načinu poslovanja. I ne zaboravite, i razni državni i međunarodni propisi mogu zahtijevati od tvrtke da promijeni svoje procese.

upravljanje poslovnim procesima, bpm, workflow

Koji softver odabrati?

Postoji više opcija kada tražite najbolji softvera za upravljanje poslovnim procesima. A tu se nalazimo i mi. Inpro, tvrtka s tridesetogodišnjim iskustvom, osmislila je HIVERGEN, inteligentni softver namijenjen je organizacijama koje na jednostavan način žele učinkovito upravljati poslovnim procesima i automatizirati distribuciju dokumentacije i informacija.

Svako poduzeće je specifično i njihovi su poslovni procesi drugačiji. Naša znanja i dugogodišnja iskustva u implementaciji, optimizaciji i ubrzavanju poslovnih procesa te fleksibilni softver koji prilagođavamo svakom korisniku, pomoći će Vam da proces implementacije i uvođenje prođe bez problema

Neki od poslovnih procesa koje HIVERGEN veoma efikasno rješava:

 • Upravljanje ulaznim računima
 • Odobravanje specifikacija
 • Odobravanje izlaznih računa
 • Odobravanje zahtjeva kupaca
 • Odobravanje ponuda
 • Odobravanje ugovora
 • Upravljanje radnim nalozima
 • Odobravanje godišnjih odmora
 • Odobravanje zahtjeva za službeno vozilo
 • Odobravanje cjenika
 • Upravljanje promjenama
 • Odobravanje putovanja (putnih naloga)
 • Odobravanje slanja newslettera
 • Odobravanje članaka
 • Odobravanje objavljivanja fotografija na društvenim mrežama
 • Odobravanje planova
 • Upravljanje nalazima

 

Želite isprobati kako HIVERGEN funkcionira i saznati točno kako vam može pomoći olakšati poslovanje?

Kontaktirajte nas i prijavite se za potpuno BESPLATNU prezentaciju!