Čak i nakon što postane sigurno vraćati se u urede, puno zaposlenika težit će radu od kuće i neće žuriti s povratkom za radne stolove i 9 do 17 radnim vremenom

       Puno prije nego što su ljudi počeli pretvarati svoje spavaće ili dnevne sobe u improvizirane uredske prostore, postojali su pojedinci i tvrtke koji su se odlučili (i uspjeli) organizirati posao od kuće. Tada je došla ova globalna pandemija i odjednom rad od doma više nije bio luksuz već potreba. I ispostavilo se da se mnogi poslovi, za koje se nekada smatralo da trebaju osobnu prisutnost u uredima, ipak ne oslanjaju toliko na fizičku lokaciju, već je moguće sve kvalitetno odraditi i na daljinu.

Kroz cijelu prošlu i ovu godinu bilo je fascinantno vidjeti kako se svjetske, ali i naše hrvatske, organizacije i tvrtke u hodu prilagođavaju novoj normi.

Sada, kada je društveno distanciranje nešto što će se sigurno nastaviti najmanje i u narednim mjesecima, čini se da će trend rada od kuće, koji je već i prije pandemije dobivao na popularnosti diljem Europske unije (Hrvatska je u donjoj polovici ljestvice) , još dodatno porasti u bliskoj budućnosti.

rad od kuće

      Podaci sugeriraju da čak i nakon što postane sigurno vraćati se u urede, puno zaposlenika neće žuriti s povratkom za radne stolove i 9 do 17 radnim vremenom. U nedavnom izvješću ManpowerGroup-a, većina anketiranih radnika rekla je da bi radije radila dva do tri dana u uredu, a ostalo vrijeme na daljinu.

A zašto i ne bi bilo tako? Mercer je anketirao 800 poslodavaca i 94% njih kazalo je kako produktivnost nije pala – ili se čak poboljšala – u usporedbi s razinom prije pandemije.

Ali stvari nisu u potpunosti tako jednostavne… Kvaliteta života također je bitna. Dobri poslodavci razmišljaju i o nematerijalnim čimbenicima koji utječu na “remote” timove. Što video sastanci znače za kreativan brainstorming i inovacije? Kako sačuvati kulturu tvrtke kad svoje suradnike vidite samo u pravokutnim okvirima na zaslonu računala? Kako će se na mentalno zdravlje zaposlenika odraziti činjenica da je jedina stvar koja razdvaja “posao” i “život” to da li se u određenom trenutku dana koristi tvrtkino prijenosno računalo ili svoje osobno?

 

Ne iznenađuje da je ove, većinom psihološke, čimbenike teže statistički “izmjeriti”. No, kad u pitanju posao od kuće neke smo lekcije već usvojili:

 

1. Posao od kuće nova je stvarnost

Prije COVID-19 pandemije, mnoge su tvrtke bile skeptične prema učinkovitosti rada na daljinu. Sad kad su mnogi bili prisiljeni na to, počeli su shvaćati da rad na daljinu i povećana produktivnost idu ruku pod ruku. Mnoge tvrtke vide brojne prednosti ovakvog načina rada pa i dalje planiraju zadržati ove navike trajno ili barem djelomično.

U budućnosti će tvrtke morati prijeći na daljinski rad implementacijom dugoročnih tehnoloških rješenja, uključujući sigurnosne značajke i alate za daljinsku suradnju. Tu uvelike može pomoći i Hivergen, no više o tome pročitajte niže…

 

2. Poboljšava se produktivnost

Dugo godina poslodavci imaju negativan dojam o radu na daljinu. Neki smatraju da zaposlenicima nedostaje prava motivacija kad su izvan radnog okruženja. Zatim postoje i drugi koji jednostavno vole imati veću kontrolu nad rasporedom i obavezama svojih zaposlenika. Međutim, istraživanja su dokazala da je, kada je riječ o radu na daljinu, vrlo malo negativnog utjecaja na produktivnost. Zapravo, pokazalo se upravo suprotno!

Prema Atlassianu (cijenjenoj australskoj softverskoj tvrtki) 76% zaposlenika namjerno izbjegava ured kad se trebaju usredotočiti na neki projekt. U istraživanju tvrtke CoSo Cloud 77% remote radnika reklo je da su produktivniji kod kuće. Ista ista anketa također je otkrila da je 23% radnika na daljinu radilo dulje u danu, a pokazala se i 53% manja vjerojatnost da će uzeti slobodne dane, nego ako rade u uredu.

Iako je istina da su neki poslodavci smanjili ukupno poslovno opterećenje radnika tijekom pandemije, zaposlenici su bili vrlo vješti u upravljanju i dovršavanju radnih zadataka od kuće.

3. Proširivanje dosega do talenata/radnika

Jedna od najvažnijih pozitivnih stvari kod rada kod kuće – je saznanje da je to zaista izvedivo. Drugim riječima, postoji utjeha kad znate da zaposlenici mogu biti kod kuće, a vi ćete i dalje biti produktivna organizacija. Zahvaljujući ovome – otvara se i više mogućnosti oko zapošljavanja kvalitetnih radnika – koji nisu vezani za lokaciju, odnosno mogu živjeti u nekom drugom gradu ili državi.

Vjerujemo da će se ovaj način rada i razmišljanja definitivno zadržati i da će se tvrtke u budućnosti više fokusirati na kvalitetu talenta/radnika, i neće biti ograničeni lokacijom.

4. Priprema omogućuje fleksibilnost

Puno tvrtki, koje nikada nisu razmišljale o tome da omoguće rad na daljinu, našlo se u problemima kad se pojavila pandemija. Za uspješno suočavanje s izazovnim vremenima priprema je ključna.

Kad na vrijeme imate na raspolaganju ispravna tehnološka rješenja, postaje vam puno lakše održavati poslovanje kroz teška vremena, bez obzira na to što donosi budućnost.

Ako se dogodi katastrofa, imat ćete alate potrebne za komunikaciju sa svojim timom i daljinski pristup datotekama. Što i kako? Tu je Hivergen, veoma koristan sustav za upravljanje dokumentacijom, poslovnim procesima i zadacima te za poslovno izvještavanje – koji koriste već brojne tvrtke i javne ustanove diljem Hrvatske.

Uz pomoć Hivergena poslovne se aktivnosti jednostavno prebacuju u dom radnika, koji mogu funkcionirati isto kao i u uredima. Sustav prati svaki pokret unutar procesa rada pa rukovoditelji mogu jednostavno delegirati zadatke, točno pratiti tko što radi, kojem su dokumentu pristupili i kada, a mogu birati i kakav će pristup dati pojedinom zaposleniku.

       Hivergen se može prilagoditi svakom poslovnom sustavu dajući mu novu kvalitetu i fleksibilnost, a efikasnost radne sredine je značajno poboljšana.

Tako se uz programske alate za komunikaciju (mail, Skype, Zoom ili sl.), pristup ERP-u (samo za određene korisnike) omogućuje redovno poslovanje s radnicima koji se nalaze u svojim domovima. Za to je potrebno nešto više rada managementa na organizaciji, motivaciji i kontroli rada, no efikasnost radne sredine može se lako mjeriti s onom u uredima.

Želite isprobati kako HIVERGEN funkcionira i saznati točno kako vam može pomoći olakšati poslovanje?

Kontaktirajte nas i prijavite se za potpuno BESPLATNU prezentaciju!