Poslovna inteligencija (BI) skup je softverskih alata/sistem koji prikuplja podatke iz aktivnosti neke tvrtke ili organizacije te zatim temeljito obrađuje podatke kako bi se informacije prikazale u smislenom obliku u skladu s analitičkim potrebama. Glavni cilj je pružiti donositeljima odluka uvid u poslovanje u stvarnom vremenu i pomoći im u donošenju odluka.

Osnovne značajke koje razlikuju BI od statičkih izvješća su interaktivnost i pouzdanost redovito ažuriranih podataka. Motivacija za korištenje sustava za poslovnu inteligenciju pak proizlazi iz potrebe za donošenjem odluka doista vođenih podacima, što znači da su podržane činjenicama i brojkama.

U današnje vrijeme, ako ne obraćate dovoljno pažnje na vrijednost poslovne analitike to može dugoročno dovesti do nepotrebnog gubitka novca i prednosti nad konkurencijom. Pristup nagađanja nikada ne može u potpunosti zamijeniti odluke na temelju podataka. Možda se trenutno u vašim podacima skrivaju brojni načini kako poboljšati poslovanje i zaraditi više novaca, no toga nitko nije svjestan…

Dakle, aktiviranje vaših poslovnih procesa s BI-om može postati prekretnica u rastu vaše tvrtke. Razmotrimo neke od njih.

Poslovna inteligencija – sve koristi:

 • Eliminira nagađanja iz procesa donošenja odluka.
 • Omogućuje manje tehnički educiranim zaposlenicima da redovito analiziraju podatke relevantne za njihovo područje stručnosti.
 • Omogućuje uvid iz aktualnih podataka.
 • Štedi vrijeme za strateške i prioritetne zadatke. Ispravno konfigurirani sustav izvještavanja omogućuje fokusiranje na analitičke ciljeve, a ne na tehničke detalje sastavljanja izvješća. Možete zaboraviti na pohranjivanje podataka u desetke proračunskih tablica i ručno izračunavanje.

Prednosti nisu ograničene samo na ovaj upravo naveden popis. Ovisno o vašem osobnom poslovnom slučaju, možete dobiti svoje, jedinstvene koristi upravo za vašu tvrtku.

Znakovi da vam treba BI rješenje

Kako znati da vam je potrebna poslovna inteligencija za vašu tvrtku ili organizaciju?

 • Vaša organizacija generira ogromne količine podataka, strukturiranih i nestrukturiranih.
 • Važne informacije teško je pronaći.
 • Kako biste dobili podatke potrebne za izvještavanje, morate poslati zahtjeve suradnicima za rezime podataka.

poslovna inteligencija, bi, analitika

Hivergen BI

Hivergen BI je razvijeno rješenje od tvrtke INPRO d.o.o. i uz postojeći DMS, GOV i BPM čini jedinstvenu cjelinu koja uvelike olakšava poslovanje i upravljanje informacijama i dokumentima u svakoj tvrtki. Kvaliteta sustava leži u njegovoj jednostavnosti, prilagodbi i brzini.

Hivergen BI je razvijen na način da se spaja na već postojeće baze podataka (npr. ERP, računovodstveni program ili stroj u proizvodnji), a cilj je omogućiti krajnjim korisnicima dolazak do izvještaja doslovno samo jednim klikom. Na taj način je ostvariva pravovremena i kvalitetna analiza postojećeg stanja organizacije koja štedi vrijeme i novac.

Dubinske analize podataka kao i grupiranje, sortiranje i filtriranje potrebnih informacija dostupne su kada su potrebne i daju cjelokupan pregled poslovanja. Pomoću procedura podaci se preko noći kopiraju i oblikuju u posebnoj bazi (uz pomoć DWH modula) tako da se ne opterećuju postojeći transakcijski sustavi (ERP i slično).

Primjeri izvještaja naših korisnika:

 • analiza prodaje i usporedba po mjesecima, analiza prodaje po regijama,
 • analiza prodaje po godinama i kvartalima, analiza planirano/ostvareno
 • analiza prodaje po partnerima, analiza prodaje po proizvodima, analiza prodaje po grupama proizvoda
 • analiza nesukladnosti, analiza nabavnih i prodajnih cijena, kontrola i analiza radnih naloga i sl.

poslovna inteligencija, bi, analitika