bpm, erp

BPM i poboljšanja poslovnih procesa čine svakodnevne zadatke lakšim i bržim, zaposlenike produktivnijima i zadovoljnijima, a pomažu i pripaziti na ono što je veoma važno: povećanje prihoda.

Tvrtke koje žele napredovati neprestano pokušavaju pronaći načine za učinkovitije i uspješnije poslovanje. Praćenje postupaka upravljanja radi razvijanja učinkovitih metoda za postizanje poslovnih ciljeva postoji već desetljećima, međutim, postoji više od jednog sustava koji se može koristiti za identificiranje novih poboljšanih načina poslovanja.

I sustav za upravljanje poslovnim procesima (BPM) i sustav za planiranje resursa u poduzeću (ERP) mogu se koristiti kako bi se tvrtkama omogućilo brže obrađivanje narudžbi i brže fakturiranje kupcima. Budući da granice između dva sustava nisu uvijek jasne, postaje sve teže znati kada koristiti jedan ili drugi sustav te kako ih koristiti zajedno.

BPM i ERP na prvi se pogled čine vrlo sličnima, no kada ih usporedimo imaju ključne razlike pa je važno razumjeti što je BPM i kakve veze ima s ERP-om, jer vam bolje razumijevanje može pomoći da odlučite što je najbolje za vaše poslovanje.

Što je BPM – upravljanje poslovnim procesima?

BPM je način gledanja, a zatim i upravljanja procesima koji su prisutni u nekom poslovanju. Smatra se veoma učinkovitom metodologijom koja se koristi u vremenima teškoća kako bi se povećala učinkovitost i djelotvornost neke tvrtke. BPM se sastoji od strategija i tehnika korištenih za razumijevanje, poboljšanje i automatizaciju poslovnih procesa. BPM analizira procese kao vlastite resurse i nastoji ih poboljšati.

To se postiže u poslu pružajući korisnicima alat za modeliranje za dizajniranje i uređivanje workflowa (tijeka rada), omogućavajući korisnicima da opisuju procese i informiraju o tome što se točno događa tijekom procesa. BPM ne bi trebao biti jednokratna stvar jer bi trebao uključivati ​​kontinuiranu procjenu procesa i poduzimati radnje na poboljšanju tih procesa.

Što je ERP – planiranje resursa poduzeća (ukratko)?

ERP je vrsta softvera koji korisnicima pruža pristup paketu aplikacija. Moduli unutar ERP-a izgrađeni su s obzirom na poslovne funkcije, a općenito pokrivaju ljudske resurse, računovodstvo, upravljanje zalihama itd. ERP sustavi pružaju trenutne, ažurne podatke osiguravajući da svi u poduzeću dobivaju iste informacije.

bpm, upravljanje poslovnim procesima, erp

Koja je razlika između BPM i ERP-a?

Ako mislite da i ERP i BPM zvuče slično, u pravu ste. Međutim, postoje neke ključne razlike zbog kojih ih je lakše razlikovati.

ERP je više usredotočen na razne poslovne funkcije i module koji ih podržavaju. ERP je koristan kada želite pratiti podatke i pratiti ostale module od prodaje do plaća zaposlenika, a istovremeno omogućuje i protok informacija između modula.

BPM vam omogućuje upravljanje specifičnijim workflow-om s razinama prilagodbi koje ne možete pronaći u ERP-u. Na primjer, ako vam je potreban softver za upravljanje određenim financijskim tijekom rada, BPM se može usredotočiti samo na to, dok bi vam ERP isporučio samo cijeli financijski modul.

Oba sustava pružit će analitiku usmjerenu na vaše KPI-je i prilagođena izvješća. Međutim, BPM-ovi alati za poslovnu inteligenciju mogli bi pratiti uvide u vrijeme izvršenja procesa, statuse procesa, broj zatvorenih procesa i koliko je otvorenih.

Funkcioniraju li zajedno?

Ako ih uspijete pravilno integrirati, ta se dva sustava zapravo mogu jako lijepo nadopunjavati. Mogu se popuniti sve “praznine” koje jedan ili drugi sustav možda ne obrađuju, možete imati automatizirano upravljanje procesima koje nadzire upotrebu resursa i dodjeljuje zadatke te istodobno pohraniti sve vaše podatke u središnju bazu podataka – za čiji pregled će vam biti najkorisniji DMS sustav (više pročitajte OVDJE).

Da rezimiramo, razlika između upravljanja poslovnim procesima (BPM) i planiranja resursa (ERP) je u tome što je BPM praksa, dok je ERP jedna od mnogih tehnologija koje mogu podržati tu praksu, i oni zajedno mogu se, ako su pravilno integrirani, savršeno funkcionirati zajedno za bolje napredovanje poslovanja neke tvrtke.

bpm, upravljanje procesima, erp

Imate ERP, ali nemate BPM? Tu vam može pomoći tvrtka Inpro koja ima trideset godina iskustva u razvoju DMS i BPM sustava koji olakšava i poboljšava rad tvrtki.

 

Koji softver odabrati?

Postoji više opcija kada tražite najbolji softvera za upravljanje poslovnim procesima. HIVERGEN, inteligentni softver namijenjen je organizacijama koje na jednostavan način žele učinkovito upravljati poslovnim procesima i automatizirati distribuciju dokumentacije i informacija.

Svako poduzeće je specifično i njihovi su poslovni procesi drugačiji. Naša znanja i dugogodišnja iskustva u implementaciji, optimizaciji i ubrzavanju poslovnih procesa te fleksibilni softver koji prilagođavamo svakom korisniku, pomoći će Vam da proces implementacije i uvođenje prođe bez problema.

Neki od poslovnih procesa koje HIVERGEN veoma efikasno rješava:

 • Upravljanje ulaznim računima
 • Odobravanje specifikacija
 • Odobravanje izlaznih računa
 • Odobravanje zahtjeva kupaca
 • Odobravanje ponuda
 • Odobravanje ugovora
 • Upravljanje radnim nalozima
 • Odobravanje godišnjih odmora
 • Odobravanje zahtjeva za službeno vozilo
 • Odobravanje cjenika
 • Upravljanje promjenama
 • Odobravanje putovanja (putnih naloga)
 • Odobravanje slanja newslettera
 • Odobravanje članaka
 • Odobravanje objavljivanja fotografija na društvenim mrežama
 • Odobravanje planova
 • Upravljanje nalazima

OBRADA ULAZNIH RAČUNA bez BPM-a traje oko 30 dana. Korištenjem Hivergen BPM modula, obrada je ostvariva za manje od 7 dana. Time se štedi vrijeme zaposlenika, novca, a ostvariv je i kasa skoto. ROI je manji od 2 godine.

Primjer procesa obrade ulaznih računa:

bpm, upravljanje procesima, erp

Želite isprobati kako informacijski sustav HIVERGEN funkcionira i saznati točno kako vam može pomoći olakšati poslovanje?

Kontaktirajte nas i prijavite se za potpuno BESPLATNU prezentaciju!